Jump to content
shaft

Обновяване на софтуер и карти за навигация на Santa Fe 3 DM (преди фейслифта - 2013 до 2015).

Recommended Posts

shaft   
shaft
Пост #11725 -

Здравейте,

 

Тук ще напиша как става обновяването на навигацията на Santa Fe 3 преди фейслифта.

 

ПРАВИТЕ ВСИЧКО НА СОБСТВЕНА ОТГОВОРНОСТ, НЕ НОСЯ ВИНА ЗА ПОВРЕДЕНИ НАВИГАЦИИ И Т.Н. НЕ СЪМ ПРАВИЛ СОФТУЕРА АЗ! АЗ ПРОСТО СЪМ ГО ТЕСТВАЛ ВЪРХУ МОЯТА НАВИГАЦИЯ И ВСИЧКО РАБОТИ БЕЗУПРЕЧНО! ФАЙЛОВЕТЕ, КОИТО КАЧВАМ, РАБОТЯТ НА 100% ПРИ МЕН И НЯМАМ ПРОБЛЕМИ С НАВИГАЦИЯТА. ПО-ДОЛУ В ТЕМАТА ЩЕ ОТКРИЕТЕ ОТ КЪДЕ СА СВАЛЕНИ САМИТЕ ФАЙЛОВЕ. АКО ИСКАТЕ СВАЛЕТЕ СИ ГИ ОТ SANTA3.RU ИЛИ YANDEX.RU. АКО СПАЗВАТЕ СТЪПКИТЕ ПРАВИЛНО - НЯМА ДА ИМАТЕ ПРОБЛЕМ С ЪПДЕЙТА И ЩЕ МИНЕ СЪВСЕМ ГЛАДКО!

 

Оригиналните навигации за Европа са основно два вида: 

За Santa fe: LAN2100EHDM

За Grand Santa fe: LAN3110EHNC

 

Обновлението по-долу е подходящо само за тези навигации, доколкото знам аз.

 

Произвеждат се от LG Electronics и използват Windows CE 6.0 с резолюция 800x480, 7 инча, процесор MIPS, софтуер за навигацията е HERE (Navteq).

 

Навигацията, която имам аз и ъпдейтнах сам, визуално изглежда така:

image.png

 

Санта Фе-то ми беше с тази версия на карти и навигация:

20200330_192622.jpg

 

System version: 7.3.2 (TTS)

Bluetooth version: 3.1.4

Navigation version: 2013.04.22

Map database version: 312E7AM

Firmware version: 5.6.2_DM(18)

 

Този екран се изкарва така:

1. натискате този бутон веднъж:

image.png

Ще се отвори менюто за настройки.

2. Натискате отново бутона и го задържате за 2-3-5 секунди, докато не се отвори екранчето по-горе.

Така ще видите какви карти имате, коя версия е навигацията, дали е обновявана или не е и т.н.

 

Информация за ъпдейтването/обновяването черпих от тук (файловете са свалени от темата в santa3.ru):

http://santa3.ru/viewtopic.php?f=58&t=1735&p=66384

 

А тук има информация за видовете навигации/мултимедии:

http://santa3.ru/viewtopic.php?f=58&t=757

 

Прочетох темата от първия линк няколко пъти... прегледах още няколко теми от нета, които бяха за други модели на Hyundai (IX35, IX55), проучих евентуални проблеми и техните решения. Всичко ще сдъвча и ще дам наготово по-долу. Нещата са доста сходни, да не кажа еднакви при всички. 

 

Понеже много рядко се споменаваше моята системна версия (7.3.2), реших първо да обновя до 7.4.5, която се споменава почти навсякъде. Вероятно няма да има проблем, ако се обнови директно до 8.0.6 (най-новата актуална версия) директно от 7.3.2, но все пак аз направих друго.

 

Стъпките, които следвах аз са:

1. взех 8GB USB флашка и я форматирах с файлова система FAT32 с най-малкия възможен "Allocation unit size" под Windows 10 (снимката е от нета):

image.png

ВАЖНО: От падащото меню в ограденото на картинката по-горе избирате най-малкото възможно число при вас, спрямо размера на флашката е! Важно е да се избере най-малкото число. 

Флашката ще се изтрие изцяло, когато натиснете Start.

 

2. Качих си софтуера, без да обновявам картите, само софтуер, на флашката.

Това, което си качих на моята кола и тествах, че работи безпроблемно можете да свалите от тук: 

http://hyundaiclub.bg/shared-files/LAN2100EHDM-UPDATE/190020_SW_7.4.5.zip 

 

- разархивирате архива с winrar или 7zip или каквото използвате и качвате тези файлове в основната директория на флашката (директно на флашката):

image.png

 

3. Отивате с флашката при колата и стартирате двигателя. Оставяте лоста на P, ако е автоматик и не пипате изобщо. Не можете да шофирате, докато ъпдейтвате!!! Много е важно двигателят да работи на място на P, за да не се изключи навигацията, защото ако се изключи повреме на обновяването или премине в друг режим (да покаже камерата за заден ход или нещод руго) - хвърляте я в кофата. Затова стартирайте двигателя, оставете лоста на P (Parking) и поставете USB флашката. Включете мултимедията. След няколко секунди-до-минутка ще излезе прозорец с информация за обновяването. Натискате ОК, че сте съгласни то да започне и чакате. Отнема около 30 минути. Не пипайте нищо и не правете нищо, дори, ако искате не стойте в колата, за да не Ви дразни, че е доста бавно. Навигацията се рестартира няколко пъти, не пипайте абсолютно нищо. Чакате, докато не видите отново менюто, в което ви пита да обновява ли софтуера - бутоните са OK и CANCEL отдолу. Ако видите отново този екран - натискате CANCEL и вадите/махате флашката. Готово е. Проверете, дали всичко се е обновило, чрез натискане на бутона със зъбното колело, както съм писал по-горе в самото начало на темата.

 

Това видях, след като ъпдейтнах до 7.4.5:

20200409_133535.jpg

 

4. Както казах, вероятно може да се обнови и от 7.3.2 до 8.0.6, но аз минах през 7.4.5, защото руснакът "Bigsam" от santa3.ru, който е описал стъпките не ми отговори веднага и реших да заложа на по-сигурното. Повтаряме горните стъпки 1, 2 и 3 с новия софтуер и картите този път, но преди това трябва да направим друго, за да нямаме никакви проблеми. 

Сваляме си този архив:

http://hyundaiclub.bg/shared-files/LAN2100EHDM-UPDATE/Total.rar

 

Това е Total Commander - програма, която ще ни помогне да изтрием един текстов файл с информация за картите от файловата система на самата мултимедия, за да обновим картите без никакви проблеми до последна версия.

 

Стъпките са:
- изтривате всичко от флашката, може да я форматирате отново, няма проблем.

- разархивирате Total.rar и качвате файловете от архива директно на флашката, файловете са следните (качете ги на флашката):
image.png

- отивате при колата с флашката, слагате я в USB-то и включвате мултимедията. Ще се зареди програмата директно, без да ви пита нищо. 

- вземете си един химикал и го изключете /да не рисува по екрана/, или нещо заострено с което да натискате по-прецизно по екрана, защото бувкичките са доста малки и с пръст е много трудно.

- отидете в директория (кликвате два пъти, като с мишка в Windows):

 SC4 \ LGENavi \ LIMF \  и намерете файл: mapdb_ver.txt, кликнете върху него веднъж.

- горе в ляво имате меню File кликнете върху него и изберете "Delete...".

Готово. Когато изтриете файла махнете флашката и излезте с X-а най-горе вдясно. 

 

Единствено това тук е по-завъртяната част от обновлението, всичко друго е елементарно и минава много лесно. Ако решите да пробвате да обновите от 7.3.2 до 8.0.6 задължително минавате да изтриете mapdb_ver.txt и тогава ъпдейтвате до 8.0.6 - би трябвало да мине напълно безпроблемно според "Bigsam" от santa3.ru, когото попитах, дали мога да ъпдейтна от 7.3.2 до 8.0.6 - той каза, че може.

 

Тук има още информация (на мен не ми се наложи да форматирам дялове, нищо друго не съм правил, освен да изтрия текстовия файл от по-горе):

https://www.drive2.com/l/474807879732298475/

 

5. След като сте изтрили mapdb_ver.txt сте готови да качите най-новите карти и най-новият софтуер на навигацията си. За целта повторете стъпки от 1 до 3 - форматирате флашката, качвате файловете от този архив:

http://hyundaiclub.bg/shared-files/LAN2100EHDM-UPDATE/SW_8.0.6&MAPS_119.rar

Тези файлове качвате директно върху току що форматираната/изтрита флашка:

image.png

 

Ако забелязвате има два вида карти - upgrade_WEU.map (Западна Европа, като цяло цяла Европа) и upgrade_REU.map (Русия, Беларус, Турция и т.н.). 

 

След като качите файловете на флашката, отново отивате при колата, стартирате двигателя, слагате лоста на P и поставяте флашката в USB-то. Чакате поне 2-3-5 минути (при мен се забави някъде толкова). Четеше флашката доста бавно. Чакате и не пипате нищо. Когато се появи екранът с ъпдейта, отново има OK и CANCEL - избирате OK. Ще ви пита коя карта искате да се инсталира - избирате Европа (в този архив е и България). 

Потвърждавате и пускате ъпдейта. От този момент си отделете 1ч и 30 минути до 2 часа... Двигателят през това време ще работи... До цели два часа може да отнеме ъпдейта. Става много бавно и е много тромаво. Ако можете гледайте колата отстрани, защото много пъти ще ви се иска да пипнете екрана - не пипайте абсолютно нищо! Ще ви изглежда сякаш е забило, замръзнало, не се случва нищо, но реално се случва. При мен радиото работеше и слушах музика, докато се обновяваше. По едно време просто го зарязах и излязох от колата, затова нямам и снимки. 

 

След час и половина, към час и 45 минути отидох да видя какво се случва и гледах от 98% нататък. Всичко мина съвсем гладко. Появи се онзи екран, в който пише стара и нова версия и има OK и CANCEL отдолу. Щом това нещо се появи - всичко е готово! :) Натискате CANCEL и вадите флашката.

 

Това е. Честито! Най-новите карти и най-новата версия на Софтуера е качена.

 

Нямам идея, ако възникне някакъв проблем какво точно се прави, просто следвах стъпките от santa3.ru, дадох файловете/архивите, които аз съм качил на моята навигация и всичко работи безупречно. 

 

В момента навигацията ми показва следното:

20200409_164241.jpg

 

Не се променя абсолютно нищо по мултимедията - няма нови функции, или поне аз не видях нови неща. Работи една идея по-бързо и звукът на музиката се подобри малко. Навигацията и картите са доста доста подробни и ги бива много. Намира адрес в селата, които Google Maps не познава. :)

 

Доволен съм. Ако имате някакви въпроси - питайте по-добре, преди да направите някоя беля. Нещата са много лесни и напълно безпроблемно става всичко. Поне при мен протече напълно безпроблемно и цели 2 часа и половина работа на място на двигателя, докато си играех - затова слагайте нафта и почвайте. :D

 

Успех на всички!

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
e01   
e01
Пост #11760 -

На моята кола навигацията и мултимедията я обнових за втори път вече, първия път и аз така, стоях вътре в колата близо 2 часа.

Втория път (преди месец някъде) обаче реших да се изтарикатя. Просто като отидох на работа и паркирах, пуснах да се ъпдейтва и оставих така нещата, заключих си колата и след 2 часа отидох да проверя, всичко се беше ъпдейтнало и нещата бяха ОК. Тествал съм и да я прекъсна по време на ъпдейт на картата (по-скоро се случи без да искам), това което се случи е, че просто нямаше карта, и дава съобщение, че няма карта. Не мисля, че толкова лесно може да се брикне тая мултимедия.

Все пак всеки сам си решава как да процедира.

 

https://drive.google.com/file/d/1r1n7NgELdUdZgJf2WShz70ILgha8IMB5/view тук може да се видят и детайли по самото обновления (не е много)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
kamen666   
kamen666
Пост #11764 -

Браво Венци !
Престраши се значи :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
shaft   
shaft
Пост #11768 -
преди 33 минути, kamen666 написа:

Браво Венци !
Престраши се значи :)

 

Мани...мани... мислех да се откажа, но един ден изобщо не ми вървеше работата и се занимавах с глупости. Надявах се да не пукне, само... :D

 

Стана си :)

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
kamen666   
kamen666
Пост #11797 -

Супер, вече си актуален от към софтуер ;) 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Градинарски   
Градинарски
Пост #11883 -

Има ли гласово на Български,или меню? 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
shaft   
shaft
Пост #11884 -
преди 30 минути, Градинарски написа:

Има ли гласово на Български,или меню? 

 

Не... И преди нямаше. Само на английски.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

×